Lad os bygge smukt igen

Aarhus er nomineret til afstemningen om årets dårligste kommune til bybevaring.

Begrundelse: Der nedrives gamle og bevaringsværdige huse overalt i byen.  Ingen anden kommune synes at have en så  omfattende nedrivningsaktivitet.  Bevaring af kulturarven synes ikke at være en prioritet for kommunalpolitikerne.

De mange protester mod nedrivningerne gør tydeligvis intet indtryk. Borgerinddragelse  bruger man åbenbart ikke i Aarhus.

Nedrivningerne  medfører et ressourcespild, der  gør al tale om bæredygtighed meningsløs.

I efteråret faldt en hel husrække i Nørrebrogade

 

 

Jomsborg – Europaplads 6 skal nedrives

 

Efter stor strid om et lille, gammelt hus: Nu bliver det revet ned

Mindegade 10 og 12 skal nedrives

 

 

Vesterbrogade 2 er i fare

Det ser ud som om, at kommunen er  i gang med at skifte bygningsmassen ud med store betonhuse.

De nye sager kommer i forlængelse af en række ældre nedrivningstilladelser

   

bl.a. nr 32, 58 og 92 i den ellers velbevarede Frederiksgade,

 

     

i den ligeledes velbevarede Jægergårdsgade i nr 1 og 100 B

 

og i Nørre Allé.

   

Nørre Allé før                                                                     og nu.

 

Der er rigeligt med nybyggeri i Aarhus, så man skulle tro, at den gamle bykerne kunne få lov at være i fred. Dette er fra bymiljøet på Aarhus Ø:

Byen synes at have en ’fortætningspolitik’ som kan begrunde nedrivning af alle mindre huse, når blot de erstattes af større. Her er et eksempel:

https://politikenbyrum.dk/Nyheder/art8060076/Casa-vil-nedrive-10-villaer-for-at-bygge-233-lejligheder-i-Aarhus?utm_campaign=byrum&utm_content=11-01-2021&utm_medium=newsletter&utm_source=byrum

 

 

14 Kommentarer

 1. Kim Thorup

  Aarhus er eksperter i at ødelægge alt, som giver byen charme og særpræg. Flyttede fra Aarhus i 2005 og har ikke fortrudt det en eneste gang. Både havnen og midtbyen er totalt ødelagt.

 2. Charles Kay

  Aarhus har ingen interesse i at bevare vores kulturhistoriske bygninger. Det blev understreget af, at den tidligere Stadsarkitekt Stephen Willacy var med til at DDR stilen skulle dominere alt ny byggeri og at bygningsblokke som i Gellerup Parken skulle bevares.
  Byen er blevet grimme med firkantet betonklodser, der har erstattet flotte og historiske huse. Modellen er nem at gennemskue. Byggefirmaer køber bygninger, lad dem forfalde, hvor de derefter kan få tilladelse til nedrivning.

  • Niels schou

   Århus er en guldgrube for livet uden by-dna

 3. Tove Andersen

  Århus bliver grimmere og grimmere. Hvorfor skal alle nye bygninger ligne noget, der er løgn?
  Man skulle hellere bygge, så det passede ind i de omliggende nygninger

 4. Lene Hansen

  Hvad er det, som gør en by til et dejligt sted at bo?.
  De små gader, de hyggelige byrum der opstår og overskuelighed når der ikke bygges højt.
  Århus har været en meget smuk og charmerende by.
  Den gamle del af byen er det der bl.a gør den speciel.
  Lad dem der har lyst til at bo højt og tæt ,bo i helt nye boligområder i udkanter af Århus.

 5. Marianne Jensen.

  Fortætninger har taget overhånd i Aarhus,og alt for mange bygninger,huse,villaer bliver med byrådets godkendelse solgt til byudviklere og pensions/investeringsselsskaber.Med det resultat at alt bliver jævnet med jorden,og grimme/tætte højhusbyggerier bygget i stedet for.Hensynet til den omkringliggende byggeri/boligmiljø er småt/ikke tilstede.
  Bare se Vejlby-Risskov området,hvor også skolen blev jævnet med jorden,og et grimt byggeri er kommet i stedet for.Hvorfor blev skolen ikke bygget om/ændret som Frederiksskolen på Frederiksbjerg?????Med alle de nybyggerier i området må der være behov for en ny skole.
  På havneområdet er isbjerget fuldstændigt forsvundet bag betonklodserne.

 6. KAY RASMUSSEN

  Kommunens politiske flertal handler altdi enerådigt og perspektivløst, når det gælder hensynet til byens gamle strukturer.

 7. Lisbeth

  Helt enig… Aarhus er under enorm ødelæggelse..meget værre end København…det er forfærdeligt… ubegribeligt at alt skal ske indenfor den samme lille firkant. Bliver byen pænere, hvorlænge tror man, de nye huse holder, er man I gang med at gentage Gjellerup parkens deroute???

 8. Tina

  Hvordan stemmer man? Jeg kan heller skrive i kommentarfeltet, hvis jeg har spørgsmål. Vil gerne dele opslaget/afstemningen på facebook men ikke, hvis det er uklart hvordan man gør.

 9. Margrethe Steensig

  Hele Århus by er klistret til i mere eller mindre grimme firkanter, der er åbenbart arkitekter som stræber efter at få den førhen så smukke by Århus til at minde om New York, gamle bygningsværker som ikke mange kan udføre i dag er med rund hånd skrottet og i bedste fald blevet malplaceret op af smukke murede kunstværker.
  Det må helt klart være Århus som “vinder” førstepladsen, desværre.

  • Margrethe Steensig

   Jeg vil tilføje at det minder noget om burhønse mentalitet, flest mulige i samme kasse med udsigt til hinanden, det er et trist syn.

 10. Kirsten Møldrup Frederiksen

  Enig. Aarhus er ved at blive ødelagt af alt for høje og tætbeliggende bygninger, mange med ganske små lejligheder, så en masse mennesker bliver presset ind på få m2. Det er lige efter bogen den måde, man får bygget et slumkvarter. Samtidigt forsvinder mere og mere af de gamle/ældre bygninger i byen, skønt det er den gamle bymidte turister vil se i de byer i ind- og udland, man besøger. Selv Aarhus Ø er poplastret til med højhuse, alt for tæt beliggende og sikkert allerede med parkeringsproblemer. Hvor er der plads til parkering, legepladser og grønne områder mellem disse højhuse, der bygges i Aarhus? Det mangler totalt mange steder. Aarhus er Årets dårligste kommune til bybevarelse.

 11. Anni Thuesen

  Højhusene på Århus Ø har slettet udsigt over vandet.. området minder om ghetto… Nye højhuse overalt I Århus gør gaderne mørke og golde uden sol.. og de vil næppe “yndes med ælde”. Naturen i Marselisborg området skal hegnes ind ! Forvandlingen af vores kønne by er en skandale af de triste.

 12. Jens Toerskin

  Jeg bor i Århus og oplever hver dag hvor grimt den udvikler sig, og jeg bor i et gammelt villakvarter som med nye planer er truet af nedrivninger
  Voksede dog op i Odense og så dens bykerne smadret, gentag ikke de ulykker i Århus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2024 Arkitekturoprøret

Tema af Anders NorenOp ↑