Arkitekturoprøret har tidligere skrevet i Kristeligt Dagblad. Se artiklen her.
Den afstedkom den 11/5-2021 denne kommentar i samme avis:
Det jævne folk imod de smarte arkitekter.
af CLAUS JENSEN, Rektor emeritus,
I Kristeligt Dagblad den 7. april 2021 er der interview med formanden for Arkitekturoprøret, Jep Loft : “Vi er nødt til at gøre op med modernismens firkantede dogmer. ”
Der bygges utroligt meget i Danmarks store byer i disse år, og ikke alt er lige vellykket. Mange steder er byggeriet fantasiløst og meget ensartet. Flere steder opstår et modsætningsforhold mellem lægfolk og arkitekter – ofte kombineret med vrede mod det politiske niveau. Det er denne ulmende utilfredshed, Arkitekturoprøret tapper ind i. Bevægelsen har rod i hjemstavnsagtige kredse i Sverige, som hellere vil skrue udviklingen tilbage til før 1920 og funkis. Formanden for den danske afdeling lægger ikke skjul på, at han ikke er arkitekt. Det er vist snarere en kvalifikation, så han ubesmittet kan være talsmand for det jævne folk imod alle de smarte og uforståelige arkitekter med deres designerbriller og sorte tøi. Man behøver ikke at være arkitekt, men det bekymrer, at Jep Loft kan sige, at han “har læst en hel del bøger om emnet. Ingen af dem har sammenhæng og bymiljø som tema”.
Hvordan kan bevægelsens leder have overset den gode. danske arkitekt Jan Gehls livslange og internationalt berømmede arbejde for “Livet mellem husene” og “Byer for mennesker” for nu at nævne to af hans titler? Om igen, formand.
Hertil vil jeg gerne (noget forsinket) svare:
14/5-2025.
Kære Claus Jensen.
Jeg har læst Jan Gehls bøger og ved flere lejligheder talt med ham. Hans fokus har primært været på byrummenes “gulve” og menneskers bevægelsesmønstre derpå. Vores fokus er på byrummenes vægge, dvs facader (og tage). Vi har desværre ikke haft grund til at tro, at ledende medarbejdere fra Jan Gehls tegnestue som den tidligere stadsarkitekt Camilla van Deurs eller tegnestuens CEO Helle Søholt støtter vore synspunkter. Hvad angår Jan Gehl selv, forlod han Akademiet som modernist ligesom alle andre. Det var hans kone, der åbnede hans øjne for modernismens fejl, således som det blev beskrevet i teaterstykket “Vi bygger en Vej”
Men når jeg har spurgt ham, om han vil udtrykke støtte til vores sag, har han henvist til sin alder; han ønsker ikke at gå ind i nye kampe. Hans mening om højhuse svarer dog nøje til vores.
Med venlig hilsen
Jep Loft
Skriv et svar