Lad os bygge smukt igen

Odense er nomineret til afstemningen om årets dårligste kommune til bybevaring.

Begrundelse:

Sideløbende med, at Odense Kommune i 2020 har formuleret visioner om bybevaring i en ny, arkitekturstrategi, arbejder forvaltningen på at amputere en bevarende lokalplan for kvarteret Gerthasminde, der netop skulle sikre dette område af Odense, der i sit arkitektoniske udtryk er af allervigtigste nationale betydning.

Gerthasminde-kvarteret i Odense er et kulturhistorisk miljø i absolut særklasse, opført i årene omkring første verdenskrig. Intet sted i Danmark findes så stor og tæt en koncentration af huse tegnet af Anton Rosen, og intetsteds har stjernearkitekten haft så frie rammer til at realisere datidens drøm om den ideale bybebyggelse. Gerthasminde er på alle måder unikt. Derfor vedtog Odense Kommune i 1991 en restriktiv bevarende lokalplan, der indkapslede hele den karré, hvor kvarteret ligger.

Indenfor dette område på en grund, hvor der siden 1960’erne har ligget lave garager, og hvorfra der hidtil har været uhindret indkig til og udsyn fra kvarteret, ønsker Odense Kommune nu at tillade to firkantede boligblokke i ti meters højde. Til det formål har kommunen behændigt klippet den relevante matrikel ud af lokalplanen, så bygherren kan hjælpes i mål.

Kommunen tilsidesætter hermed de hidtidige bevaringshensyn. Manøvren vil amputere formålet med lokalplanen, og der vil pludselig kunne bygges på et område, som ellers i 1991-planen “på længere sigt” var tiltænkt som “grønt friareal […] for at gøre området kønnere”.

Den perle, Gerthasminde-kvarteret er, burde være en kilde til stolthed i Odense Kommune, og noget kommunen gjorde alt for at værne om og synliggøre.

11 Kommentarer

 1. Meg Sønderlund

  Stemmer på Odense som årets dårligste kommune til bybevaring.

 2. Christian

  Enig

 3. René Brandenborg

  Ja, i Odense er det pengebagmændene og deres profitbegær, der bestemmer, mens politikere og forvaltning er marionetter, og almindelige retsbevidste og pligtopfyldende borgere er til grin. FØJ

 4. Morten Sønderlund

  Enig

 5. Karin

  Enig

 6. René Brandenborg

  Stemmer også på Odense, hvor pengebagmænd og deres profitbegær bestemmer, mens politikere og forvaltning er marionetter, og almindelige retsbevidste borgere er til grin. FØJ!

 7. Jan Legind

  enig

 8. Michael Martin Jensen

  Odense, – som har haft alle chancer for at bevare sine ind- og tilkørsler smukke og spændende, – en by hvor vi fra hele Fyn kørte ind ad det stjene-formede vejsystem, – og så Albani kirke i forløbet, – så byen blive tættere og tættere mens vi passerede veludformede bebyggelser og enkelbygninger.
  Nu en ophobning massive spekulations-klodser, – ude detaljer og helt maskinelt designede. Kulminerende i T.B. Thrige-gades bycenterbebyggelse og området omkring det trafikcenter som skabte Odense, – JERNBANEN, – åhhh hvilke chancer man havde for at genfortælle “byen midt i Danmark”.
  Man har haft et utal af muligheder, – og misset dem alle.

 9. Karsten Andersen

  Som odenseaner må jeg desværre medgive, at byen har forpasset seste års mulighededer for et arkitektonisk løft. Den ene efter den anden ny bydel er skudt op med kedelig arkitektur og tarvelig overflader.

 10. Erik Nissen

  Hvis det er rigtigt, at lokalplanen ændres for at bygge det nævnte byggeri i Gerthasminde, er det en ærgelig handling. Det er ikke matrikler, der betyder noget for et område.
  Det viste planlagte byggeri, synes at have kvalitet, men hører ikke hjemme i området.
  Og det er bedre at gøre opmærksom på det nu, end når det er bygget.

  Prøv at stå på Claus Bergs gade ud for Ramsherred og kig ned mod Odeon og husene bagved. Det eneste der er værd at se på er de fine restaurerede huse til venstre og træet på pladsen. Resten er for højt, for grimt eller uinteressant og er desværre noget, der kommer til at være der i mange år.
  Desværre er det tydeligt, at det har været vigtigst, at Odense fremstår som en storby – som om det er en kvalitet i sig selv.
  Kun byggeriet ved Realdania skal have ros og har samklang med sine naboer.
  Jeg kender ikke nok til de andre kandidater til at vide, om Odense er den værste, men den er ikke god til at forvalte sine muligheder.

 11. Frank Jensen

  Det er Bill Rasmussen og Belling der er bag det her. Ingen vil sige dem imod, vel?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2024 Arkitekturoprøret

Tema af Anders NorenOp ↑