Arkitekturoprøret skriver om afstemningerne.

       

Link til artiklen. 

VISER JYLLAND VEJEN?

Arkitekturoprørets årlige afstemning har netop udpeget det bedste byggeri i 2022. Resultaterne kan ses på foreningens hjemmeside:

ENDELIGT RESULTAT AF AFSTEMNINGERNE – Arkitekturoprøret (arkitekturoproeret.dk)

De seneste år har Fyn leveret de bedste byggerier, men i år indtager Jylland både første-, anden- og tredjepladsen.

Vinderen er et nyt hus på hjørnet af Jernbanegade og Perlegade i Sønderborg, og nr. 2 et hus på Islandsgade i Esbjerg. I lighed med de foregående år er der tale om huse i en ”klassisk” stil, som harmonerer med dansk byggetradition. De prøver ikke at skille sig ud fra omgivelserne – tværtimod indgår de i sammenhænge, hvor de bidrager til at skabe harmonisk helhed og et godt bymiljø. Det er forsvindende få nye boligbyggerier, der gør det. Men forhåbentlig er der nye tider på vej, og Jylland kan gå forrest.

Det danske afstemningsresultat lægger sig på linje med resultatet af afstemningerne i Norge og Sverige. En meningsmåling i Norge har vist et stort flertal for karré-byggeri en klassisk stil; kun tre procent af de adspurgte foretrak den modernistiske byggestil, som har været altdominerende i flere menneskealdre og stadig er det. Man ønsker ganske enkelt, at byer skal være hyggelige og trygge at færdes i.

Hvor Aarhus hidtil har været selvskreven deltager i afstemningen om dårligste kommune til bybevaring med en førsteplads i 2020 og en andenplads i 2021, var kommunen slet ikke nomineret i år. Det skyldes, at den (forhåbentlig?) har opgivet sin ødelæggende nedrivningspolitik.

Vi håber, at byggebranchen noterer sig resultatet af vores afstemninger. Det er jo gratis forbrugeroplysning om kundernes præferencer. Det ville være et stort fremskridt, hvis byggebranchen i højere grad ville imødekomme folks ønske om mere hyggelige bymiljøer.

 

Jep Loft

Formand for Arkitekturoprøret.

www.arkitekturoproeret.dk

https://www.facebook.com/arkitekturoproret

https://www.instagram.com/arkitekturoproret/

arkitekturoproeret@gmail.com

Tlf. 5378 0123