Interview med bygherren på Østerport II, Tonny Nielsen fra Fokus Management, i Ekstrabladet. Se artiklen her.

Østerport II kåret som Danmarks grimmeste bygning

Foreningen Arkitektur Oprøret har kåret kontorbygningen Østerport II i København som Danmarks grimmeste

Det er denne bygning, som er kåret til Danmarks grimmeste nyere byggeri. Foto: Ditte Lunde

Det er ikke alle nye byggerier, som bliver modtaget lige godt. Hele to gange er den nye kontorbygning Østerport II i København kåret som den grimmeste. I 2019 kårede Berlingskes læsere bygningen som den grimmeste i København. Men nu får den altså prisen som den grimmeste i hele Danmark.

Det er medlemmer af foreningen Arkitektur Oprøret, der har stemt i denne omgang, og der var enighed om at kåre Østerport II.

Arkitektur Oprøret er en registreret forening i både Danmark, Norge og Sverige. Foreningen beskriver sig selv som en voksende folkebevægelse, der ’kæmper imod de mange trusler mod vores gamle bykerner’.

– Vi er ikke ude på at håne, vi er ude på at råbe op, siger formanden for Arkitektur Oprøret, Jep Loft.

 

Han mener, at bygherrer, arkitekter, forvaltningspersoner og lokalpolitikere igennem de sidste 100 år har blæst på, hvad almindelige mennesker mener.

– De har bare bygget brutale og hensynsløse huse, som har slået gamle fine bymiljøer i stykker, siger han.

 

Østerport II skal stå klar i løbet af maj 2020. Foto: Ditte Lunde
 

 

Generer folk
På Østerport II’s hjemmeside beskriver de selv bygningen som et ‘smukt, levende hus, der tager arkitektoniske hensyn til kvarterets historiske bebyggelser og grønne områder’. Men der kunne Arkitektur Oprørets medlemmer ikke være mere uenige.

– Bygningen er virkelig kommet til at genere folk. Måske er det fordi, at den ligger lige op ad den smukke station, som mange mennesker elsker. Der har arkitekten og bygherren sagt, ’vi er ligeglade med omgivelserne. Vi blæser på det hele. Nu stiller vi den her bygning op, fordi det, synes vi, er sjovt’. Men det er ikke sjovt, siger Jep Loft.

– Tror du ikke, at det bliver bedre, når kontorbygningen åbner her i 2020, og der kommer noget liv?

 

– Når den åbner, kommer der sikkert noget liv, men den facade lyser af, at her kommer jeg og er ligeglad med mine omgivelser. Den prøver ikke at spille med og skabe en sammenhæng og et harmonisk bymiljø, siger Jep Loft.

Flere bygninger i kapløbet
Flere andre bygninger rundt omkring i det danske land var også med i kapløbet. På andenpladsen kom bygningen BLOX, som ligger på Københavns havnefront. Det er dog ikke kun bygninger i hovedstaden, der er med. Medlemmerne af Arkitektur Oprøret stemte Papirtårnet i Silkeborg ind på en tredjeplads, og på en sjetteplads er Ceres Byen i Aarhus.

– Arkitektur behøver man ikke diskutere, det er ligesom at diskutere kunst. Du har din smag, og jeg har min smag, siger Jep Loft.

– Men det er ikke det, som vi snakker om. Vi snakker om byrum, og hvor folk kan lide at komme. Du synes helt sikkert, det er sjovere at gå på Nørrebro, Vesterbro eller i Nyhavn, end du synes om at gå ude i Ørestaden eller i Brøndby Strand. De store blokke og højhuse giver ikke byrum, siger han.

 

Arkitektur Oprøret håber, at de med prisen kan råbe fremtidige aktører op, og de forsøger samtidig at gå i dialog med arkitekter, bygherrer og politikere.

– Hvorfor går I rundt og bygger noget, der ligner legoklodser, som er kedeligt og ligger i lange lige rækker, når almindelige mennesker gerne vil bo i noget, som er hyggeligt og rart? spørger Jep Loft.

– Ingen kommentarer

 

Direktør i Fokus Management, Tonny Nielsen, vil ikke kommentere kåringen. Arkivfoto: Mik Eskestad/Ritzau Scanpix
 

 

Det er arkitektfirmaet KHR Architecture og ejendomsforvalteren Fokus Management, som står bag opførelsen af bygningen.

Direktørerne i virksomhederne, henholdsvis Lars Kragh og Tonny Nielsen, var ifølge Jep Loft begge inviteret til prisuddelingen, som foregik 10. marts i Stockholm. Ingen af dem var til stede for at modtage prisen.

Ekstra Bladet Håndværkeren har forsøgt at forholde begge direktører den kritik, som Arkitektur Oprøret kommer med.

Men ingen af dem har ønsket at svare.

– Det har jeg ingen udtalelse om. Jeg troede, at det var noget seriøst, siger Tonny Nielsen, direktør i Fokus Management A/S, da Ekstra Bladet ringer.

 

– Vil du ikke sige, at det er seriøst, at en forening giver jer denne pris?

– Ingen kommentarer.

Herefter lagde Tonny Nielsen på.

Lars Kragh er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.