Nationalbanken skal renoveres til næste år, og medarbejderne flyttes. Så hvorfor ikke tænke ud af boksen og bruge den smukke, men lidt utilpassede og lukkede bygning til blandt andet kulturformål, foreslår arkitekt Carsten Maegaard i dette debatindlæg.

POLITIKEN BYRUM. DEBAT15. NOV. 2019 KL. 04.00

Af CARSTEN MAEGAARD

Nationalbanken skal fra 2020 renoveres for et trecifret millionbeløb. Af Nationalbankens hjemmeside fremgår det, at bygningen i Havnegade i København er tegnet af arkitekten Arne Jacobsen og opført i årene 1965-78.

Kulturarvsstyrelsen, nu Kulturstyrelsen, besluttede i 2009 at frede bygningen på grund af dens arkitektoniske og kulturhistoriske værdier.

Renoveringen vil ske under hensyn til disse værdier. Der er tale om en omfattende renovering, som eksperter har vurderet er nødvendig, og som skal tage hensyn til, at bygningen er fredet. Der skal blandt andet udskiftes marmor- og glasfacader.Læs også: Marmorekspert: Blindt fokus på æstetik har skabt massive problemer

Nationalbanken har i forbindelse med renoveringen indgået aftale med ATP Ejendomme om leje af domicilbygningen Pier47, der ligger på Langelinie Allé 47, på Østerbro i København. Størstedelen af Nationalbankens medarbejdere flytter til den adresse i maj/juni 2020, og det vil dermed være Nationalbankens domicil i en periode på fire til fem år, mens renoveringen af hovedsædet i Havnegade står på.

Den tilknappede facade skal åbnes

Nationalbanken kan altså fint flyttes ind i en eksisterende kontorejendom i fem år. Der er med andre ord tale om en almindelig kontorvirksomhed, der kan ligge hvor som helst.

Under Folkemødet på Bornholm for nogle år siden arrangerede Arkitektforeningen en paneldebat om ’utilpasset arkitektur’. I panelet var tre kendte arkitekter og en lægmand, og den livlige debat blev styret af en veloplagt Adrian Hughes.

Her kom Nationalbanken også op til diskussion. Der viste sig at være stor enighed om, at det er en smuk og flot bygning – der bare ligger det forkerte sted.

Den gode nyhed er, at renoveringen først starter i 2020, så det er ikke for sent at ændre brugen af Arne Jacobsens hus

Hvis vi nu tænker ud af boksen og forestiller os, at bygningen i stedet for nationalbankkontorer kunne bruges til kultur, iværksættervirksomheder, butikker og andre folkelige formål, vil den kunne tilføre København en enestående ny attraktion.

Det kræver selvfølgelig nogle ændringer i stueplanet, som vil åbne den tilknappede facade lidt mere ud mod Højbro Plads og omliggende gader. Det kan vor tids dygtige arkitekter med garanti gøre på en elegant måde i pagt med Arne Jacobsens ånd.

Den gode nyhed er, at renoveringen først starter i 2020, så det er ikke for sent at ændre brugen af Arne Jacobsens hus.

Han ville såmænd blive henrykt, hvis bygningsbrugen kunne blive mere udadvendt.