AARHUS: “Denne bygning ligger som en knytnæve i ansigtet på den gamle Midtby i Aarhus”.

Sådan lyder kritikken fra formand for Arkitekturoprøret, Jep Loft, der på Politiken Byrum for nyligt udpegede de ti bygninger, som har været mest ødelæggende for de danske bymiljøer. Og her havde han Magasin i Aarhus på en tiendeplads.

Årsagen til placeringen skyldes manglende hensynstagen til historien, lyder forklaringen. – Magasin er en mastodont, som på ingen måde passer ind i de idylske omgivelser ved åen og Lille Torv. Der ligger massevis af små huse fra den gamle middelalderby rundt omkring. Magasin er bygget i en modernistisk bystil, der på ingen måder harmonerer med de omkringliggende omgivelser, uddyber Jep Loft til Stiften. Den nuværende Magasin-bygning på Immervad er tegnet af Aage C. Nielsen og Poul Andersen og slog dørene op for kunder i 1971.

 
Fiskergade 2 bryder også med det oprindelige bymiljø, mener Jep Loft. Foto: Google Street View.
To aktører skal tage ansvar

Jep Loft arbejder som jurist, men i hans virke som formand for Arkitekturoprøret prøver han at sætte en diskussion om bymiljøer i de danske byer på dagsordenen. Foreningen startede som en reaktion mod de visuelle forringelser af byerne, og der findes lignende bevægelser i Sverige, Norge, Finland og Estland.

Foreningen lægger vægt på, at de nødvendigvis ikke er utilfredse med de arkitektoniske udformninger af bygningerne, men at der ikke bliver taget nok hensyn til bymiljøet, når der bliver bygget nyt.

Magasin var den eneste århusianske bygning på Jep Lofts top-ti-liste, men han mener dog, at der er andre kritisable bygninger, som ikke tager hånd om den gamle sjæl. Fiskergade 2 og bygninger langs Frederiksgade og Jægergårdsgade nævnes blandt andet, og han mener, at det har konsekvenser.

– Store bygninger passer ikke ind i en middelalderby. De dræber livet i gaderne, og der kan blive mennesketomt, siger han.

Ifølge Jep Loft er der to parter, som skal tage ansvar, hvis problemet med dårligt bymiljø skal kommes til livs.

– Kommunerne bør udarbejde bevarende lokalplaner, hvor man ikke må ændre på facaderne i de gamle middelalderbyer. Og så skal der ske en holdningsændring blandt arkitekter, så det bliver legitimt, at alt nybyggeri ikke nødvendigvis behøver at se nyt og moderne ud. Arkitekter tænker tit i tidens ånd og ikke på stedets ånd, slutter Jep Loft.

https://stiften.dk/aarhus/-Som-en-knytnaeve-i-ansigtet-paa-Midtbyen-Arkitektur-revser-saetter-Magasin-paa-uheldig-liste/artikel/593004