Kære kommunalpolitikere i Lolland Kommune.

Lad være med at tillade nedrivning af gamle huse ved havnen i Nakskov for at bygge nyt i moderne arkitektur. Det er der ingen fremgang i. Tværtimod – der er lige så lidt fremgang, som der var i at rette Skjern Aa ud.

Nakskov har et meget fint og værdifuldt bymiljø, som der skal værnes om. På hjemmesiden GodeByer.dk får byen 5 ud af 6 stjerner. Sammen med Nysted er det den bedst bevarede købstad i hele Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn.

Nakskov har tre særlige kendetegn: Det fine torv, som ikke er forstyrret af grimt nybyggeri – det er de fleste torve i Danmark desværre. Stræderne, der forbinder bymidten og havnen. Og Havnefronten i Havnegade.

I Danmark er der kun få byer, som har en smuk havnefront. Det er København (Nyhavn), Sønderborg (Havnegaderne), Ribe (Skibbroen), Allinge, Gudhjem og Svaneke – og så Nakskov. Hvis der kommer moderne arkitektur i Havnegade, slås harmonien og sammenhængen i stykker, og byen mister mere, end den får med de nye huse. Enten bør de gamle huse sættes i stand, eller også bør der bygges nye i samme stil som de gamle.

Vores gamle købstæder er vores vigtigste kulturarv. Dem må I ikke ødelægge. Bymiljøet er penge værd. Det gør byen attraktiv at besøge og at bo i.

Jep Loft

Formand for Arkitekturoprøret