Lad os bygge smukt igen

Om arkitektonisk Nysprog. Kommentar til indlæg i Politiken Byrummonitor d. 26/4-2021.

 

Kommentar til indlæg i Politiken Byrummonitor d. 26/4-2021:

Der er opstået et arkitektonisk Nysprog. Ganske som i Nysproget i George Orwell’s roman, ”1984”, kan man i det arkitektoniske Nysprog sige præcis det modsatte af det åbenlyse. I bogen gives eksempler som ”Krig er fred” og ”Frihed er slaveri”. Blandt arkitekter har man sagt: ”Nationalbanken er fornemt tilpasset omgivelserne” eller ”BLOX tager hensyn til kulturarven”. Københavns Kommune skrev sidste år: ”I forvaltningens optik er det helt muligt at bygge nyt i et historisk område, uden at kopiere en historisk byggestil – og samtidig respektere historien og områdets egenart.” Det skete samtidigt med, at kommunen var bygherre på det helt fejlplacerede hus i Nansensgade 57.

En udbredt måde at afskære den brede befolkning fra at komme til orde, er brugen af meningsløse begreber, som får den ulærde til at føle sig usikker. Et slående eksempel herpå var debatten om tivoliseringen af Nyborg Slot. Der var fuld spilleplade i bullshit-bingo. Vi fik at vide, at det brutale nybyggeri lige op ad det gamle slot gik i ”dialog”, havde en ”fortælling”, havde ”referencer” og var et ”nedslag” og en ”satsning”. Og eftersom det også var et ”formidlingsprojekt”, så var der jo ingen grund til kritik. Det måtte da enhver kunne forstå. At projektet ødelagde det sårbare miljø på slotsområdet, måtte komme i anden række.

Jep Loft.

1 Kommentar

  1. Peter Holst Eriksen

    Virkelig indsigtsfuldt og fint præciseret Jep Loft!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2024 Arkitekturoprøret

Tema af Anders NorenOp ↑