https://www.weekendavisen.dk/2019-18/samfund/debat

 

Arkitektur

 

Jep Loft, Formand for Arkitekturoprøret

I Weekendavisen d. 26/4 skriver arkitekt Lotta Tiselius: »At Arkitekturoprøret og Jep Loft har et ønske om en bedre byarkitektur, er der ikke noget i vejen for. Desværre er deres udpegede vej snæversynet og begrænsende. Hvis Jep Loft vil påvirke arkitekturudviklingen med andet end at formindske den til et spørgsmål om stil, må han tage nogle større briller på«.

Jeg tror, hun har misforstået vores ønske. Vi ønsker gode bymiljøer med atmosfære. Vi taler ikke om arkitektur. Den vej, vi peger på, er, at der vises mere hensyn til og respekt for omgivelserne, når der bygges nyt i gamle bykerner. Er det snæversynet?

Vi har med beklagelse konstateret to ting: for det første at der ikke er skabt nye bydele med liv, atmosfære og miljø, der kan sammenlignes med dem, der blev bygget før Første Verdenskrig. Der er ikke atmosfære i Ørestaden, på Kalvebod Brygge, i Tuborg Nord og i Aarhus Ø. Vi ville ønske, der var. Arkitektuddannelserne burde undervise i at skabe nye bydele, der er lige så attraktive som de gamle.

For det andet at nye huse i gamle bykerner ofte slår sammenhængen og harmonien i stykker. Vi har ikke foreslået nye huse med spir og krummelurer. Men der ville ikke være noget forlorent ved at videreudvikle den smukke, tidløse, nyklassicistiske stil, som præger Københavns Indre By. Det burde være en mere spændende udfordring for en arkitekt end at bygge noget, som lige så godt kunne ligge i Los Angeles. Og det er næppe dyrere end at bygge i de avancerede geometriske former, man ser i nybyggeri.

Det vigtigste er, at man undlader at ødelægge de gode bymiljøer, vi har tilbage. De er få, som man kan se på GodeByer.dk. Når man river gamle huse ned og bygger moderne i stedet, gør man mange mennesker kede af det. Se bare på Slagtergårdene på Vesterbro. De, der bliver glade, ville vel også være blevet det, hvis man byggede de nye huse et andet sted. Det nye, der er bygget i de gamle bykerner, har været til sorg for mange og til glæde for få.